Tillverka ditt eget snus

Att göra sitt eget snus har sina fördelar; dels är det billigare (väldigt mycket billigare, faktiskt) och dels får man möjligheten att njuta av sitt eget hantverk – smaksatt efter eget tycke. Det kan vara väldigt kul också.

Det finns två metoder att välja på när man tillverkar sitt eget snus, varav den ena väldigt svår och krävande (om än givande) och den andra väsentligt lättare. För de flesta kommer nog den andra, lättare metoden passa bättre.

Göra eget snus, den svåra metoden
Väljer man att sköta allt själv har man lite arbete framför sig. Här förutsätts att egen tobak finns att tillgå, huruvida den har odlats själv eller köpts in spelar mindre roll.

Det man behöver är i princip råtobak, stora mängder salt, glycerol, natriumkarbonat och stärkelse. Något att smaksätta med kan också vara fördelaktigt.

Ingredienslistan talar nog för sig själv här. Än värre blir det om man ser på utrustningen som krävs – riskokare t.ex. Vill man verkligen göra eget från grunden är det rekommenderat att en bok läses om ämnet.

Göra eget, den lätta metoden
Som en stark kontrast till den svåra metoden kan man helt enkelt köpa färdiga snussatser och smaksätta dem. Allt som behövs ingår; kryddor, snus och instruktioner. Efter fermentering är snuset färdig att användas, och helt plötsligt har du fått ett kilo snus (motsvarande c.a femtio snusdosor) för någon hundring.

Är du vidare intresserad av konsten att tillverka snus skall du besöka http://www.göra-eget-snus.se/ och läsa på om hur du bör gå tillväga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *